Wat is een beplantings plan?

Een beplantingsplan is een plan waarin staat beschreven waar welke planten in uw tuin komen te staan. Het is vaak een onderdeel van een tuinontwerp, omdat een goed ontwerp niet zonder een beplantingsplan kan. 

Een beplantingsplan bevat een plattegrond van de tuin met daarin de exacte plek waar de beplanting geplaatst zal worden. Elke type beplanting heeft z’n eigen nummer, welke is terug te vinden in de plantenlijst. In de plantenlijst zijn alle planten terug te vinden inclusief de naam, een afbeelding en het aantal planten.

Op basis van dit plan wordt de beplanting vervolgens geplant. Het komt precies op de plek die beschreven is, zodat de plant er optimaal presteert en tot zijn recht komt.

Beplantingsplan door iCreate Tuindesign
(Voorbeeld van een beplantingsplan)
Beplantingsplan door iCreate Tuindesign
(Voorbeeld van een uitgevoerd beplantingsplan)

Waarom een beplantings plan?

Het beplanten van een tuin is niet zo makkelijk als het misschien lijkt. Je hebt te maken met veel verschillende factoren. Denk aan de soort grond en de hoeveelheid zon die op een bepaalde plek in de tuin komt. En ook elke plant heeft weer andere eigenschappen, denk aan de kleur, de groeiwijze, hoogte, bloeitijd en bladvorm.

Aan de andere kant zorgt beplanting ook voor sfeer, kleur, een persoonlijk karakter en een beleving van de seizoenen. 

In een beplantingsplan wordt nagedacht over al deze factoren en worden gecombineerd in een plan waardoor bijvoorbeeld de borders in een mooie stijl worden gevuld. Een dergelijk plan is zeker geen must, maar wel een waardevolle toevoeging voor als u het beste uit uw beplanting en nieuwe tuin wilt halen.

Werkwijze

Voor het tot stand komen van een beplantingsplan wordt er naar de wens van u als klant geluisterd: Wat heeft uw voorkeur van kleur, structuur en uitstraling. En wat vindt u minder mooi?

Belangrijk is dat de tuin bij elk seizoen van het jaar zijn eigen uitstraling en sfeer heeft, waar u van kunt genieten. Door de juiste beplanting toe te passen creëert men hoogte en diepte in de tuin. Het beplantingsplan wordt uitgewerkt in een uitgebreid digitaal document waarin alle details beschreven staan inclusief:

  • De locatie in de tuin
  • De naam van de beplanting
  • Een afbeelding van de beplanting
  • Het benodigde aantal

Zodoende kunt u of de uitvoerende partij hier direct mee aan de slag. Doordat een beplantingsplan een gepersonaliseerd plan is, gebaseerd op uw wensen en de eigenschappen van uw tuin, zal het beplantingsplan voor iedere tuin verschillend zijn.

Beplantingsplan door iCreate Tuindesign
(Voorbeeld van een uitgevoerd beplantingsplan)
Logo door iCreate Tuindesign