Wat is een beregenings plan?

 

Een beregeningsplan is een grafisch overzicht in het Definitieve Ontwerp waarin te zien is welke soort beregening waar geplaatst zal gaan worden.

Wil je het optimale onderhoud voor je tuin, zonder dat je daarvoor in de weer hoeft te zijn met gieters en tuinslangen? Kies dan voor een beregening van de tuin welke er voor zorgt dat planten en bloemen beter gaan groeien.

Het grote voordeel is dat dit geheel automatisch gebeurt zodat je geen zorgen hoeft te maken als je een keer een dagje weg bent en je minder tijd en energie hoeft te steken in het onderhouden van planten op warme dagen. Daarbij zien de planten, bloemen en het gras er mooier en verzorgder uit en gaan ze veel langer mee.

Beregeningsplan door iCreate Tuindesign
Beregeningsplan door iCreate Tuindesign

Waarom een beregenings plan?

Zeker een nieuwe tuin heeft nou eenmaal veel water nodig. De klimaatsveranderingen zorgen er echter voor dat er steeds meer droge periodes zijn, vaak al aan het begin van het jaar. Nieuw geplante bomen, bloemen en struiken zijn natuurlijk nog maar erg klein, waardoor hun wortels niet zo veel water op kunnen nemen. Het is daarom dan ook belangrijk om deze planten en bomen te verzorgen door ze extra water te geven, zodat hun kans op overleven groter is. Dit is zeker van belang na een drogere of warmere periode of wanneer regenval schaars is geweest.

Maar ook na de eerste twee jaar is het natuurlijk belangrijk de flora in de tuin te onderhouden. De verschillende bloemen en planten maken de tuin immers tot wat hij is. Dankzij een optimale besproeiing groeien planten veel beter en zijn ze daarbij beter bestand tegen plagen en ziektes. Dat is precies waar tuinberegening voor kan zorgen: gezonde vegetatie in de tuin, zodat deze beter en sneller kan groeien. Het spreekt dan ook voor zich dat tuinen welke over een beregeningssysteem beschikken, veel mooier en gezonder ogen dan handmatig beregende tuinen.

 

Wat is een efficient beregenings plan?

Een goed beregeningssysteem vereist natuurlijk wel een duidelijk beregeningsplan, zodat de plaatsing en werking van de sproeiers optimaal zijn. Een zogenaamd beregeningsplan maakt het mogelijk om de beregening optimaal te laten sproeien, zodat het gazon en de aanwezige beplanting er mooier uitzien en er geen stukken worden vergeten.

Het juiste type sproeier kiezen, de beste locatie bepalen om deze te plaatsen, de hoeveelheid water die gebruikt wordt per sproeironde en het vermogen van de pomp zijn allemaal kwesties welke een duidelijke aanpak vereisen om tot een efficiënt resultaat te komen. Zodra op deze vragen een antwoord gegeven is weten we hoeveel groepen er precies nodig zijn voor de situatie. Men kan dan beginnen met het intekenen en berekenen van de leidingen, de dikte daarvan en hoeveel er precies nodig zijn.

Beregeningsplan door iCreate Tuindesign
Logo door iCreate Tuindesign