Wat is een verlichtings plan?

Een verlichtingsplan is een grafisch overzicht in het Definitieve Ontwerp waarin te zien is welke soort verlichting waar geplaatst zal gaan worden.

In overleg wordt bepaald welke onderdelen van de tuin u belicht wil hebben. Dit is voor iedere tuin anders en afhankelijk van uw voorkeuren. Wilt u alleen de oprit verlichten, een schuur of meerdere onderdelen van de tuin?

Andere vragen zijn:

  • Wat voor verlichting wilt u gebruiken? Ieder type licht heeft een ander effect.
  • Welke soort verlichting past het beste bij uw behoeftes?
  • Welk onderdeel van uw tuin past het beste bij de beschikbare verlichting?
  • Welke planten en bomen kunnen mooi uitgelicht worden?
  • Welke sfeer wilt u creëren?

Dit alles wordt verwerkt in uw persoonlijke verlichtingsplan van de tuin.

verlichtingsplan
verlichtingsplan
(Voorbeeld van een verlichtingsplan)

Waarom een verlichtings plan?

Een goed verlichtingsplan als onderdeel van uw tuinontwerp zorgt voor een gezellige, praktische en sfeervolle tuin. Als u zoveel en zo lang mogelijk in uw tuin wilt verblijven dan is een aangepaste sfeerverlichting voor de tuin, het balkon of (dak)terras nodig.

Bij het opstellen van een lichtplan bestaan de volgende keuzes:

  • Een functionele buitenverlichting laten aanleggen: Verlicht de verschillende looproutes en toegangsdeuren.
  • Een sfeervolle buitenverlichting met accentverlichting laten aanleggen: Zorgt voor de juiste sfeer in de tuin en verlicht de mooiste punten van de tuin, terras of balkon.
  • Een veilige buitenverlichting: Tuinverlichting vergroot het veiligheidsgevoel.

FUNCTIONEEL

In de eerste plaats is het aanbrengen van verlichting functioneel, het creëert immers meer zicht. Buitenverlichting zorgt er voor dat je de auto de oprit op kunt rijden zonder schade, het pad naar de voordeur kunt zien en het sleutelgat kunt vinden. Gemak dient de mens!

En denkt u wellicht dat tuinverlichting duur in gebruik is? Dat valt enorm mee aangezien de meeste verlichting gebaseerd is op LED met een minimaal verbruik. Tevens is het mogelijk om de verlichting te schakelen, bijvoorbeeld door de verlichting automatisch aan te laten gaan wanneer het donker wordt, en weer uit te laten gaan na een bepaald aantal uur. Zelfs bediening via een app behoort tot de mogelijkheden!

verlichtingsplan
verlichtingsplan

CREËREN VAN SFEER

Het belangrijkste is natuurlijk dat verlichting in uw tuin zorgt voor sfeer. In plaats van een donker geheel kunt u lekker lang ’s avonds genieten van het buitenleven, eten en drinken met familie of gezellig bijpraten met vrienden. Met buitenverlichting krijgen planten, bomen of zelfs uw huis een podium, en kan er een speels effect aan bestrating gegeven worden.

Buitenverlichting zorgt het hele jaar niet alleen voor gezelligheid, maar ook voor eenheid omdat u vanuit huis een mooi verlichte tuin in kunt kijken. De tuin wordt zo ook actief betrokken bij het leven binnenshuis.

VEILIGHEID

Niet geheel onbelangrijk zorgt buitenverlichting ook voor een veiligere woonomgeving, tuinen zonder licht zijn immers aantrekkelijker voor inbrekers.

verlichtingsplan
(Digitaal gecreërde afbeelding als onderdeel van een ontwerp)
Logo door iCreate Tuindesign